Radnička cesta 80, 10000 Zagreb | OIB: 85828625994 | T: +385 (1) 539 1800 | F: +385 (1) 539 1810 | E: [email protected]

PRETRAŽIVANJE:

Novosti

Zeleni ured stiže i u dječje vrtiće

29.01.2016. U zagrebačkom dječjem vrtiću „Srednjaci“ održana je motivacijska radionica „Zeleni ured“ za ravnatelje i odgajatelje nekoliko zagrebačkih, ali i vrtića iz drugih krajeva Hrvatske. Fokus radionice bio je ukazati na važnost racionalnog gospodarenja energijom, a uz primjere potrošnje energije, polaznici su izradili i vlastiti plan mjera energetske učinkovitosti.

Danas je u zagrebačkom dječjem vrtiću „Srednjaci“ održana motivacijska radionica „Zeleni ured“ za ravnatelje i odgajatelje nekoliko zagrebačkih, ali i vrtića iz drugih krajeva Hrvatske. Fokus radionice bio je ukazati na važnost racionalnog gospodarenja energijom kako u radnim prostorima tako i u vlastitim domovima. Uz primjere potrošnje energije iz svakodnevnog života polaznici radionice su izradili vlastiti plan mjera energetske učinkovitosti. 

Današnji radni prostori, vrtići, škole, bolnice, ... imaju veliku potrebu za energijom, vodom i ostalim materijalima (najviše papirom) što uzrokuje i veliku količinu otpada. Najveći utjecaj na okoliš ima potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova. U većini slučajeva glavni potrošač energije je sustav grijanja, zatim električna rasvjeta te ostali uređaji u koje spada i uredska oprema. Stoga je ljudski faktor ključan za provođenje mjera energetske učinkovitosti, a njegova uspješnost ovisi o spremnosti na promjene navika, obrazaca ponašanja, ali i o stupnju educiranosti o ovoj tematici. Na radionici je bilo riječi o besplatnim mjerama čiji je utjecaj na energetski učinkovito ponašanje u uredima značajan. „Primjenom savjeta s radionice, moguće uštede na energentima i uredskim resursima su oko 10%– rekla je Sunčana Matić, voditeljica radionice.

Sudionici radionice su uz ostale materijale dobili i prigodne slikovnice namijenjene djeci predškolske dobi na temu energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadom. Slikovnice će im poslužiti kao odličan alat da informacije s radionice prilagode i prenesu djeci.