HR

Održana prva radionica za hotele „Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste“

01.06.2021.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas su u hotelu Osijek održali radionicu o smanjenju otpada od hrane u hotelima, namijenjenu djelatnicima hotela.
 
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi pilot projekt Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste, koji uključuje hotele u Osijeku i Puli. Projekt je usmjeren na učinkovitiju primjenu mjera sprječavanja nastajanja otpada od hrane u hotelima, a zatim i na odvojeno sakupljanje te zbrinjavanje nastalog otpada.
 
„Mi u Fondu se već godinama bavimo gospodarenjem otpadom. Hrvatska ima obveze koje mora postići sukladno EU i nacionalnom zakonodavstvu, prema kojoj je do 2022. potrebno odvojeno sakupiti 40% mase proizvedenog biootpada. Danas jedan građanin Hrvatske proizvede oko 444 kg komunalnog otpada na godišnjoj razini što je zaista zabrinjavajuće i što znači da smo postali konzumerističko društvo u cijelosti. Ono što mi pokušavamo je pronaći rješenje kako smanjiti biootpad koji nam je ključan i koji u velikim količinama završi na odlagalištima. Cilj ovog projekta je što više smanjiti taj biorazgradivi otpad“, istaknula je načelnica sektora za EU fondove Maja Feketić iz Fonda.
 
Na današnjoj radionici u hotelu Osijek upoznalo se djelatnike hotela s praktičnim metodama kojima će se smanjiti upravo otpad od hrane. „Želimo potaknuti hotele i predstaviti im primjere nekih novih radnih metoda i procesa kako bi malim koracima postigli vrijedne rezultate i ciljeve o kojima smo govorili. Ovaj projekt ne samo da ima okolišni aspekt nego mi želimo da ima i ekonomski aspekt, da je hotelima isplativ i da se njime smanje troškovi zbrinjavanja otpada od hrane. Odabrali smo hotel Osijek jer ima taj okolišni aspekt i već radi na smanjenju otpada od hrane te želi preuzeti još metoda kako bi ostvario što bolje rezultate“ pojasnila je koordinatorica projekta Vesna Cetin Krnjević te dodala koliko je važno educirati hotelsko osoblje o načinima mjerenja količine otpada i zbrinjavati ga na način kako to zahtijeva Europska unija.
 
Radionicu je za hotelsko osoblje održala stručnjakinja iz područja prevencije otpada od hrane dr.sc. Branka Ilakovac koja je predstavila niz primjera dobre prakse i analiza raznih lanaca hotela koji posluju prema ovom principu. „Ključne strategije za postizanje smanjenja otpada od hrane usmjerene su na mjerenje otpada od hrane, angažman osoblja hotela, preispitivanje ponuda, smanjenje prekomjerne pripreme hrane i prenamjenu viškova“ naglasila je Ilakovac.
 
Direktorica hotela Osijek Sandra Đurđević je zajedno s osobljem odabrala metode kojima će još više ozeleniti hotel i postići još bolje rezultate ističući kako im je cilj doprinijeti boljem i zdravijem okolišu što se ujedno uklapa u način poslovanja hotela.
 
Ovaj pilot projekt provodi Fond u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom turizma i sporta. Predstavlja početak kojim se nastoje prikupiti informacije i podaci te postaviti odgovarajuće metode koje su najprihvatljivije, kako bi se sljedeće godine pripremio veliki projekt na razini cijele Hrvatske u koji bi se uključile kuhinje raznih institucija, a ne samo hoteli.